Corrosiebestendig

Corrosiebestendigheid van schroeven

Of je nou bezig bent met tuinonderhoud, een doe het zelf klus buitenshuis of een vlonder/houten terras, je wilt niet dat de schroeven gaan roesten en zo je harde werk verpesten. Verroeste schroeven, zijn naast niet mooi, verzwakken de houtverbinding. Toch worden vaak buitenshuis nog verzinkte schroeven gebruikt, die snel roesten. RVS schroeven roesten al minder, maar deze schroeven zijn duur en daarnaast gemaakt van een zacht materiaal. Gelukkig zijn er goede alternatieven. 

Zoutsproeitest 

De roestwerendheid (oftewel: corrosiebestendigheid) van schroeven wordt getest door een zoutsproeitest. Bij deze test worden de schroeven in een speciale kast gehangen en worden de schroeven constant met een zoute nevel besproeid. Hierdoor wordt het corrosieproces enorm versnelt en zo kan de zogenaamde atmosferische corrosiebestendigheid van de schroef worden getest. De schroeven worden net zolang besproeit tot deze gaat roesten. Hoe langer het duurt voor een schroef reageert op de zoutnevel, des te beter de schroef bestand is tegen roesten. In onderstaande video ziet u hoe zo'n test er aan toe gaat. 

Testresultaat

Uit de test blijkt dat:

 • Elektrolytisch verzinkte spaanplaatschroef: Na 100 uur besproeit te zijn met de zoutnevel zijn de verzinkte schroeven compleet verroest. 
 • Thermisch verzinkte spaanplaatschoef: Na ongeveer 300 uur testen, zijn de thermisch verzinkte schroeven compleet gaan roesten. 
 • RVS A2 schroef: De schroef is bij de karteldraad gaan roesten na ongeveer 1000 uur in de kast te hebben gehangen en benevelt te zijn met zout.
 • Ivana Buitenschroeven met AR: Deze schroef geeft in de zoutsproeitest tot wel 1000 uur een roestvrij resultaat. Omdat de schroeven zijn gemaakt van gehard staal zijn ze veel sterker dan RVS schroeven. 
 • DynaPlus AR coating: De schroef laat een zeer lichte roesting zien na 1500 uur in de zoutkast.  

Dynaplus AR Coating

De DynaPlus schroeven met AR coating laten alleen een lichte roestplek zien na 1500 uur in de zoetsproeitest. Dit is een groot verschil, vergeleken met verzinkte schroeven die na 100 uur al compleet verroest zijn. De reden dat de DynaPlus schroeven zo goed uit de test komen is omdat deze schroeven een AR coating hebben, anti roest coating.  De gecoate schroeven zijn zeer roestbestending en hebben de allerhoogste corrosiviteitsklasse; C4. De AR-coating is opgebouwd uit drie dunne laagjes organische coating bovenop de elektrolytische zinklaag wat zorgt voor een zeer goede hechting. Mocht de coating toch licht beschadigd raken bij het inschroeven? Geen probleem; de coating kan kleine beschadigingen zelf herstellen waardoor de AR-coating een permanente corrosiebescherming biedt aan de schroef.

Ivana Buitenschroeven met AR

De Ivana Buitenschroeven met AR hebben een hoogwaardige duplex-coating. De elektrolytisch verzinkte schroeven zijn voorzien van drie organische toplagen die de stalen schroeven beschermen tegen corrosie. In een zoutsproeitest geeft dit tot wel 1.000 uur een roestvrij resultaat. En omdat de schroeven zijn gemaakt van gehard staal, zijn ze veel sterker als RVS schroeven. De TX-aandrijving zorgt voor een stevige grip tijdens het indraaien en verkleint de kans op het beschadigen van de coating. Van Ø 3.5 tot en met Ø 5.0 hebben de schroeven dezelfde TX-20 aandrijving, dit voorkomt het onnodig veel wisselen van bitjes tijdens de klus. Om het splijten van het hout tegen te gaan zijn de schroeven voorzien van een voorborende snijpunt. Daarnaast zorgen de freesribben onder de kop voor een mooie verzinking in het hout. Vanaf een lengte van 40 mm zijn de schroeven met deeldraad uitgevoerd; dit trekt het hout beter aan bij hout-op-hout verbindingen.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
 1. -20%
  outdoor schroeven rondkop dynaplus 6,0 x 40 mm coating torx 25 inhoud 100 stuks
  Rating:
  0%
  Aanbiedingsprijs € 12,31 Normale prijs € 15,38
 2. -20%
  indoor schroeven rondkop dynaplus 3,0 x 20 mm verzinkt torx 10 inhoud 200 stuks
  Rating:
  0%
  Aanbiedingsprijs € 3,56 Normale prijs € 4,45
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina