Bouwtekening van een vlonder

Schematisch overzicht wat je zelf eenvoudig kan aanpassen

Vlonder maken met Dynaplus vlonderschroeven. Gebruik voor het regelwerk vlonder (vlonder fundering) vlonderpads en rubberen t-stukjes als afstandhouders vlonderplanken. Vlonder maken op zand is op deze manier ook mogelijk.

Bouw je houten vlonder in 10 stappen

In de komende 10 stappen wordt er uitgebreid ingegaan over welke stappen je dient te volgen om zelf een vlonder als een professional te bouwen.

  1. Voorbereiding
    Voordat je begint met het bouwen van de vlonder, is het verstandig om een checklist te maken met de materialen en producten die je nodig hebt. Heb je alle materialen en benodigdheden in huis of moet er nog iets na geleverd worden? Zorg ervoor dat je direct kan starten zodra alle producten binnen zijn. Regen, zon, weer en wind kunnen de houten vlonderplanken laten ‘werken’ waardoor deze ongewenst krom kunnen trekken. Daarnaast is het verstandig om de houten vlonder niet alleen te leggen, maar met tweeën. Dit bevordert veelal de snelheid van het bouwen en het werkt ook gezelliger in een team.
  2. Ondergrond
    Wanneer het nodig is, graaf dan ongeveer 20 cm onder jouw toekomstig vlonderterras af. Bedek vervolgens de eerste circa 10 cm met wit zand. Wij raden aan om bij harde grondsoorten en vochtige gebieden een drainage onder de houten vlonder aan te leggen. Hierdoor kan het water worden afgevoerd.
  3. Uitlijnen
    Nu de ondergrond voor je houten vlonder klaar is, kun je beginnen met het uitzetten van de lijnen. Geef aan waar de houten palen moeten komen, door een markering aan te brengen op de ondergrond. Houd hierbij rekening dat de palen 40 cm uit elkaar moeten staan, zowel in de breedte als in de lengte.
  4. Palen plaatsen
    Na het plaatsen van de markeringen voor de houten vlonder op de grond, is het nu tijd om de houten palen te plaatsen. Begin met het maken van gaten in de grond. Wanneer je de Azobe piketpalen gebruikt van 4 x 4 x 150 cm, is het raadzaam om deze 130 cm in de grond te slaan (afhankelijk van hoe hoog de houten vlonder moet komen te liggen). Plaats de palen in een rij met daarbij 40 cm tussen de palen, zowel in de breedte als in de lengte.
  5. Worteldoek plaatsen
    Nu de palen erin zijn geslagen, kan je beginnen met het plaatsen van het worteldoek. Leg het worteldoek over de palen heen en snij met een stanleymes een kruis op elke paal. Vervolgens kun je gemakkelijk het worteldoek over de palen heen schuiven. Het worteldoek voorkomt dat er begroeiing gaat groeien tussen de houten vlonderplanken. Wel laat het worteldoek (regen)water door.
  6. Liggers plaatsen
    Nu je weet waar de houten palen zich bevinden, is het tijd om de houten liggers te monteren. Zoals eerder is verteld dien je te beginnen met een ligger en te eindigen met een ligger. Voor de liggers kan je de 45 x 68 mm houten balken gebruiken. Plaats de onderbalken in de staande opstelling, dus de 68 mm zijde moet omhoog staan. De houten onderbalken moeten aan de zijkant van de houten palen worden gemonteerd, niet op de palen. Door de liggers aan de zijkanten te monteren, bieden ze meer stevigheid. Monteer de onderbalken aan de palen met bij voorkeur slotbouten M8. Herhaal dit voor elke onderregel met een regelafstand van maximaal 30 cm. Houd dit ook aan, gezien dit de fundering voor je houten vlonderterras is.
  7. Houten vlonderplanken plaatsen
    Eindelijk is de fundering af, klaar om de houten vlonderplanken te plaatsen. Leg de eerste houten vlonderplank tenminste 1 cm van de muur af. Zo heeft de houten vlonder genoeg ruimte om te kunnen “werken”. Hardhouten vlonders dien je altijd voor te boren in de 2e groef, bekeken vanaf de zijkant van de houten vlonderplank. Geïmpregneerde (zachthouten) vlonderplanken en houten onderbalken raden wij aan om niet voor te boren omdat de schroef dan te weinig grip heeft op het zachtere hout. Zitten er plekken tussen op het houten vlonderterras waar de vlonder minder snel droog kan waaien? Breng hier 3 schroeven op de onderligger aan, voor extra stevigheid. Draai de schroeven niet dermate diep dat de kans zich voordoet dat de schroefkop afbreekt. Dit kan op langere termijn zorgen voor loszittende planken. Schroef de bij voorkeur Spax schroeven in één beweging vast.

    Heb je een houten vlonder breder dan onze maximale planklengte van 6 meter, plaats de naden dan om en om. Door de naden te laten verspringen, geeft dit het mooiste uitzicht over de houten vlonder en zorgt dit voor meer stabiliteit. Houd er rekening mee dat de wind onder de houten vlonder door kan, zodat de vlonder na regenval kan drogen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal de houten terrasvlonder niet snel kunnen drogen, wat tot extreme “werking” van het hout of los raken van vlonderplanken tot gevolg kan hebben.
  8. Afwerking van de vlonder
    De liggers en/of houten vlonderplanken die uitsteken, kan je gerust afzagen. Om de vlonder netjes af te werken hebben wij randafwerkingen welke te plaatsen zijn aan het uiteinde van de houten vlonder. Tevens kan je kiezen om eenzelfde houten plank op zijn kant tegen de vlonder te plaatsen. Om de vlonder in de avonduren van een gezellige sfeer te voorzien, kan je ook nog vlonderverlichting toepassen op je vlonder.
  9. Vlonderterras vegen + onderhoud
    Nu de gehele vlonder is geplaatst en netjes is afgewerkt, is het verstandig om de houten vlonder te vegen om zo splinters te verwijderen. Om verkleuring van het vlonderterras tegen te gaan, is het raadzaam om de houten vlonder tweemaal per jaar in de olie te zetten. Met hardhout olie van Elephant zorg je ervoor dat de vlonder de mooie kleur behoudt. Tevens is het verstandig om eventuele tuinmeubels regelmatig te verplaatsen om zo kleurverschil op het houten terras te voorkomen.
  10. Genieten!!
    Zo, die houten vlonder ligt er goed in! Je bent helemaal klaar met het bouwen van je eigen houten vlonderterras. Nu kun je lekker gaan genieten van je houten vlonder. Lekker barbecueën met familie of vrienden, genieten van het zonnige weer op je vlonder of gewoon relaxen. Het zware werk is helemaal klaar.